N-cursus

N-cursus vanaf januari 2024 weer van start

Vanaf dinsdag 16 januari 2024 gaat de nieuwe N-cursus van start. De docent is net als de vorige cursus Franc Grootjen (PA9RCF).

De cursus wordt vanaf 16 januari steeds de eerste en de derde dinsdag van de maand gegeven. De laatste bijeenkomst staat gepland op dinsdag 18 juni 2024. De bijeenkomsten beginnen  om 20:00 uur en duren tot 21:30 uur. De cursus wordt gehouden in zaal 3.1 van wijkcentrum Ark van Oost.

Iedereen die zich wil voorbereiden voor het N-examen, dus ook geïnteresseerden buiten de afdeling of de Veron, kunnen zich aanmelden bij Franc Grootjen (franc@me.com). De kosten voor nieuwe deelnemers bedraagt 20 euro.

Lezingen

November en december staan in het teken van lezingen

In november en december staan de afdelingsavonden in het teken van lezingen. Er zijn maar liefst 3 sprekers uitgenodigd om te komen vertellen over interessante onderwerpen.

Vrijdagavond 3 november is een lezing van Mans Jansen (PA0MBJ) over de X-Phase II.  Dit is een ‘QRM-killer’ met bijhorende actieve hulp-antenne. Die antenne wordt ingezet als ‘QRM-pickup-antenne’ en wordt aangesloten op de killer. Liefhebbers kunnen na afloop van de lezing een bouwpakket aangeschaffen.

LET OP: Deze lezing wordt verplaatst. Op vrijdag 17 november wordt een lezing gegeven over UHF en SHF Contesten door Rob Hardenberg (PE1ITR).
Rob is een autoriteit op het gebied van contesten en heeft jarenlange ervaring in deze fascinerende tak van onze hobby. Hij zal zijn uitgebreide kennis en passie voor deze frequentiebanden met ons delen en ons inzicht verschaffen in hoe we ons kunnen voorbereiden, deelnemen en excelleren in UHF en SHF contesten. Het maakt niet uit of je een doorgewinterde wedstrijddeelnemer bent of gewoon nieuwsgierig naar dit aspect van onze hobby. De lezing biedt voor iedereen iets waardevols.

Tijdens onze afdelingsavond op vrijdag 1 december 2023 geeft Jos Disselhorst (PA3ACJ) een lezing over de Spectrum Analyzer. Er wordt uitgelegd hoe de spectrum analyzer werkt met een tracking generator en hoe het kan worden gebruikt met het programma Elsie voor het ontwerpen van filters.

Alle lezingen zijn niet alleen interessant voor de ervaren techneut, maar zeker ook voor de leden met minder technische ervaring. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het is wel belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Zoals gebruikelijk beginnen de afdelingsavonden in de Ark van Oost om 20:00 uur (ruimte 3.1). De lezingen beginnen om 20:15 uur.

N-cursus

N-cursus vanaf september weer van start

Vanaf dinsdag 5 september 2023 gaat de N-cursus weer van start die door Franc Grootjen (PA9RCF) wordt gegeven. De cursus begint om 20:00 uur en duurt tot 21:30 uur. Let op: de begintijd wijkt af van de starttijd voor de vakantie.  De cursus wordt gehouden in wijkcentrum Ark van Oost.

De cursusdata (altijd op dinsdag) en zaalnummers van de verschillende bijeenkomsten staan hierna vermeld: 5/9 (3.1), 19/9 (0.1), 17/10 (3.1), 31/10 (2.1), 21/11 (2.1), 5/12 (3.1), 19/12 (3.1). Op 3 oktober en 7 november is er dus geen cursus omdat er dan geen ruimte is in het wijkcentrum Ark van Oost.

Iedereen die zich wil voorbereiden voor het N-examen, dus ook geïnteresseerden buiten de afdeling of de Veron, kunnen zich aanmelden bij Franc Grootjen (franc@me.com). Als je voor de vakantie niet hebt deelgenomen, maar na de vakantie wel deel wil nemen dan is dat geen probleem. De kosten voor nieuwe deelnemers bedraagt 20 euro.

15 en 16 juli Veldweekend

In het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023 werden de A35 velddagen georganiseerd. De locatie in het weiland bij Frans (Pe0F) is weer goed bezocht. Verschillende amateurs hadden antennes en een tentje opgezet. Het was de bedoeling dat iedereen volledig selfsupporting was. ook was de antennemast van de HF contest groep in oprichting in gebruik met een 20-10 meter vier elements antenne. Mocht je foto’s van het evenement gemaakt hebben dan zou de redactie van de afdelingswebsite ze graag willen plaatsen.

Juli 2023

dinsdag 4 juli: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost. Laatste bijeenkomst voor de zomerstop.

vrijdag 7 juli: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen. Dit is de laatste afdelingsbijeenkomst voor de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie zijn er geen afdelingsbijeenkomsten. Bekijk deze website voor de start van de afdelingsbijeenkomsten na de zomervakantie.

zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023:  velddagen. Meer informatie op de homepage.

Juni 2023

vrijdag 2 juni: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen.

dinsdag 6 juni: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost

vrijdag 16 juni: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen.

dinsdag 20 juni: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost

 

Excursie Teylers museum

Zaterdag 20 mei ging een groepje van tien mannen naar het het Teylers museum in Haarlem. Teylers opende zijn deuren in 1784 en is nu bekend als het oudste museum van Nederland. Hier werden kunst en wetenschap gestimuleerd en kennis gedeeld. Nadat de auto’s in de parkeergarage waren gezet was het tijd voor koffie in het restaurant van het museum. Nadat iedereen zelf als het museum had verkend kregen we een rondleiding van gids Jelle. Hij opende letterlijk deuren die voor anderen gesloten bleven. Hij liet vonken overspringen bij een replica van de elektriseermachine en we kregen toegang tot de historische bibliotheek en college zaal. Toch bijzonder om op dezelfde plek te zijn als Albert Einstein en de Nederlandse fysicus Hendrik Lorentz. De tweede helft van de middag reden we weer terug naar Nijmegen. Een mooi initiatief van Frans (Pe0F) en Rene (PD0RB).

HAM Pubquiz

Vrijdag 19 mei werd de eerste HAM-PubQuiz van afdeling a35 gehouden. Tijdens de afdelingsbijeenkomst in Wijkcentrum Ark van Oost werden 20 vragen over onze hobby gesteld.
De winnaar was Tom Jansen PA3ENJ. Hij ontving de eeuwige roem en de Ham-PubQuiz wisselbeker.

PI4NYM HF-contestploeg leeft weer!

Een klein clubje mensen is met voorbereidingen gestart om aan contesten deel te nemen met de call PI4NYM.
Martien PA3BGO, Gery PE2GER, Frans PE0F, Hendrik Jalving en ondergetekende zijn begonnen bij het begin: antennes en antennemast. Daar was al eerder aan gewerkt. Een oude materiaallift uit de bouw was al min of meer omgebouwd. Er waren delen van een vakwerkmast, een topmast, rotor en steunlager. Hiermee kan een mast worden opgezet van meer dan 16 meter. Zondag 23 april is alles tevoorschijn gehaald en bij elkaar gebracht. De volgende stappen waren schoonmaken, ontroesten en verven. Het einddoel is meedraaien met een contest.

De contestlocatie is vooralsnog bij Frans (PE0F). We hebben ook gekeken waar en hoe we deze mast straks op zijn terrein kunnen opzetten. En waar we alles na gebruik weer weg kunnen zetten. Het moet Frans straks niet tot hinder zijn. ?

We kunnen nog wat menskracht gebruiken voor als iemand uitvalt of een keer niet kan. Dat is super leuk: excitment garanteed! Als je wilt aansluiten (graag!), opgeven bij pa0mjm@veron.nl.

Martin, PA0MJM

Snertjacht 26 maart 2023

 

Deelnemers en uitslag Snertjacht 2023

1e Dick PA0DFN tijd 2 uur 13 min met correctie -1 uur i.v.m. autosleutel
Een speciale 1e plaats voor het vinden van de autosleutel van Marcel, PE5TT

2e Erwin NL14197 tijd 1 uur 15 min
3e Jenny NL12125 tijd 1 uur 23 min
3e Ton PE1PBQ tijd 1 uur 23 min
4e Andrea DO3ANI tijd 1 uur 31 min
5e Wim PA3AKK tijd 1 uur 39 min
6e Matthias DF1AAA tijd 1 uur 42 min
7e Ron PE1HBE tijd 2 uur 06 min
8e Jan PA0JNH tijd 2 uur 10 min
9e Dick PA0DFN tijd 2 uur 13 min
10e Martien PA3BGO uitgevallen i.v.m. lege batterij
11e Jiri PG8W uitgevallen
12e Yuri PE1LR uitgevallen 

PA0JBG – Hans Bos en dochter NL746 – Julia waren als supporters aanwezig.

Organisatie van de Snertjacht

PE5TT – Marcel Daverveld, PE2GER – Gery Tijssen en NL13650 – Fred Bruijn
Daniëlla Tijssen heeft heerlijke snert gemaakt.
PE1NIB – Chris Reijnen heeft video-opnames gemaakt: https://youtu.be/2m7XG0XhCgo
PA0AVK – Ardo van Kampen heeft foto’s gemaakt. De foto’s zijn te zien door op onderstaande afbeelding te klikken of via https://flic.kr/s/aHBqjAxg5a

 

Verslag van Erwin (NL14197)

Tijdens het uitzetten van de jacht had Marcel – PE5TT – de autosleutel verloren. Dick – PA0DFN – heeft deze gevonden bij de kleine vos 2, op onderstaande kaarten aangeduid als 12. De sleutel lag op de plaats waar FO cirkel 2 en de cirkel rond de 12 elkaar raken. De genummerde cirkels met geel vlak geven de opstelplaatsen van de zenders aan. Een FO-zender behoeft dus niet in de bijbehorende cirkel te liggen maar moet wel ergens in die cirkel te ontvangen zijn zodat er vanuit de cirkel de zender gepeild en daarna gevonden kan worden.
De route van NL14197 – Erwin van der Voort:
3A48ED4336694C1DA6A0930B2B62451E.jpeg
De route van PA0JNH – Jan Hoek:
E15D58FBCAE0478B8E73EF38C4CAC884.jpeg
De route van PA3AKK – Wim Hoek:
4DE0D47E675B4705B37CB9DB5858C1A7.jpeg
NL14197, Erwin van der Voort schrijft het volgende:
Het merendeel van de vossenjachten waar we aan mee hebben gedaan waren in het noorden, nu weer eentje in het zuiden op het programma, leuk!
Helaas juist voor het zuiden regen voorspeld, zouden de weergoden ons weer gunstig gezind zijn? ….
Julia loopt dit keer niet mee i.v.m. gekneusde rib en rugpijn van het bodemonderzoek in Duitsland vorige week.
Vol goede moed stappen wij bij droog weer in de auto, bij Barneveld begon het wat te druppelen. Naar mate we verder afzakten begon het steeds harder te regenen; dit belooft een echte snertjacht te worden!
Onderweg worden we op de snelweg door een auto ingehaald die ineens gas terugneemt en naast ons komt rijden; Wat is dit voor intimidatie? ?. Het blijken Ton, Jenny, Dick en Thea te zijn; gezellig!
Op de parkeerplaats aangekomen even bijpraten onder de paraplu’s, dan langzaam de loop-outfit op orde brengen en de ontvangers pakken om wat voor te peilen; het is bijna elf uur ……… niets te horen? …. ontvanger stuk? Even later blijkt dat de ARDF zenders nog in de wintertijd leven ?
Inmiddels begonnen we wat af te koelen dus nog maar klein een uurtje de auto in.
Kwart voor twaalf begint het te kriebelen, hup de auto uit. Marcel meldt terloops dat hij ergens in het bos zijn autosleutels is verloren. Extra bonuspunten voor de vinder!

Na het voorpeilen van de ARDF-zender de meest efficiënte looproute i.c.m. de FoxOring zenders bepaald; over de weg naar FoxOring 5, dan over de weg naar de verste zender, ARDF4, en vanaf daar via voornamelijk zuidwestkant de rest oppikken en naar de finish werken.

Klokslag 12:00 in galop de weg op, eerste pad rechts, rechterhand aanhouden en daar luisteren … ik hoor em niet. Dan even de schaal afwerken en nog hoor ik hem niet. Hmm, klein stukje doorlopen maar. En ineens zie ik wat bewoonde wereld, ben ik nu al door het bos heen? Het contrast met de Langstrecke FoxOring in Haltern van vorige week is groot?.

Bij het afwerken van de schaal knalt ineens ARDF2 erin; die ligt heel dichtbij. Die maar gedaan, even herijken, via FoxOring2 naar ARDF4. FoxOring2 kon ik uiteindelijk wel horen, maar alleen erg dichtbij en met de RF-gain op standje gehoorbeschadiging … herkansing op FoxOring 5 en vervolgens de rest van het veld afgewerkt.

Als laatste nog even FoXoring3 en dan klaar. Die kan niet missen want er komt maar één pad langs ……. eenmaal bij de ring op de kaart hoor ik behalve interferentie van het schrikkeldraad niets. Na wat gedrentel en wederom afwerken van de schaal besloten dan maar door te lopen richting finish. In gedachten verzonken loop ik in richting de boerderij waar ik wat bekende auto’s zie staan. Na wat gerammel aan de deur gebaart een aardige mevrouw me dat ik terug moet lopen. Gelukkig zie ik Marcel met de finish-vlaggetjes lopen; ik ben er!!
Snel “snertjacht” puzzelen en de eindtijd noteren, ik ben zowaar eens een keer als eerste binnen.
Eerst snel droge kleren aan en daarna een lekker bak snert met wat roggebrood en spek. Tijdens het nakletsen komt de rest binnendruppelen, waaronder Dick; hij heeft de autosleutel van Marcel gevonden ? ? …. Moeilijkheidsgraad vijf sterren dus met recht de winnaar van de dag!Onder voorbehoud zijn we er volgend weekend in Duitsland weer bij.Groetjes, Erwin (en Julia natuurlijk)