ARDF weekend 9 – 12 mei 2024

9 t/m 12 mei: ARDF weekend in de Groesbeekse bossen

(informatiedocument downloaden)

Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag)

Marcel PE5TT organiseert in samenwerking met Leo PA0LEZ en Ivo PA1IVO Groesbeker deel I

10:00 uur: Foxoring-wedstrijd op de 80-meterband
13:00 uur: Sprintwedstrijd op de 80-meterband.

Beide wedstrijden tellen mee voor de Groesbeker 2024. In het najaar worden nog de klassieke 2m en 80m ARDF-wedstrijden georganiseerd. De Groesbeker 2024 is voor de overall winnaar van alle vier de wedstrijden.

Vrijdag 10 mei

13:00 uur: Andrea DO3ANI organiseert deze jacht. Er moeten vijf 2m-zenders worden gelokaliseerd. Wie dit het beste doet in de kortste tijd wint. Je kunt dus naar de zenders lopen, dan weet je de locatie exact, maar dat duurt lang. Een kruispeiling gaat veel sneller, maar is minder exact. Aan jou om te bepalen waar de zenders zitten in de kortst mogelijke tijd.

Nederlandse kampioenschappen ARDF Klassiek

Dit jaar zijn de wedstrijden over 2 dagen verdeeld, waarbij Nederlandse deelnemers op een andere band lopen dan de niet-Nederlandse deelnemers.

Zaterdag 11 mei

13:00 uur: Nederlandse deelnemers 80 meter ARDF in gebied Klassiek II, inrichter Andrea DO3ANI. Niet-Nederlandse deelnemers 2 meter ARDF in gebied Klassiek I, inrichter Marcel PE5TT.

Zondag 12 mei

10:00 uur: Nederlandse deelnemers 2 meter ARDF in gebied Klassiek I, inrichter Siggi DL3BBX. Niet-Nederlandse deelnemers 80 meter ARDF in gebied Klassiek II, inrichter Dick PA0DFN.

Start vanaf Boscafé de Zweef, Groesbeekseweg 55A in Malden. https://maps.app.goo.gl/Yx5uKhMbUkwrrGh38

U bent van harte uitgenodigd om het hele weekend mee te komen doen. Een aantal deelnemers staan op de camping ‘Op den Stuwwal’ in Groesbeek https://www.camping-groesbeek.nl/
Als daar geen plaats meer is zijn er vele camping- en andere overnachtingsmogelijkheden in de omgeving.

De organisatie kan ook nog hulp gebruiken vanuit de afdeling, met name voor het plaatsen en ophalen van de zenders.

Meer informatie kan worden verkregen bij Marcel Daverveld pe5tt@daverveld.eu

Uitslag Snertjacht Zondag 18 februari

Zondag 18 februari 2024 werd de Veron Nijmegen A35 Snertjacht gehouden. Hieronder de uitslag:

N-cursus

N-cursus vanaf januari 2024 weer van start

Vanaf dinsdag 16 januari 2024 gaat de nieuwe N-cursus van start. De docent is net als de vorige cursus Franc Grootjen (PA9RCF).

De cursus wordt vanaf 16 januari steeds de eerste en de derde dinsdag van de maand gegeven. De laatste bijeenkomst staat gepland op dinsdag 18 juni 2024. De bijeenkomsten beginnen  om 20:00 uur en duren tot 21:30 uur. De cursus wordt gehouden in zaal 3.1 van wijkcentrum Ark van Oost.

Iedereen die zich wil voorbereiden voor het N-examen, dus ook geïnteresseerden buiten de afdeling of de Veron, kunnen zich aanmelden bij Franc Grootjen (franc@me.com). De kosten voor nieuwe deelnemers bedraagt 20 euro.

Lezingen

November en december staan in het teken van lezingen

In november en december staan de afdelingsavonden in het teken van lezingen. Er zijn maar liefst 3 sprekers uitgenodigd om te komen vertellen over interessante onderwerpen.

Vrijdagavond 3 november is een lezing van Mans Jansen (PA0MBJ) over de X-Phase II.  Dit is een ‘QRM-killer’ met bijhorende actieve hulp-antenne. Die antenne wordt ingezet als ‘QRM-pickup-antenne’ en wordt aangesloten op de killer. Liefhebbers kunnen na afloop van de lezing een bouwpakket aangeschaffen.

LET OP: Deze lezing wordt verplaatst. Op vrijdag 17 november wordt een lezing gegeven over UHF en SHF Contesten door Rob Hardenberg (PE1ITR).
Rob is een autoriteit op het gebied van contesten en heeft jarenlange ervaring in deze fascinerende tak van onze hobby. Hij zal zijn uitgebreide kennis en passie voor deze frequentiebanden met ons delen en ons inzicht verschaffen in hoe we ons kunnen voorbereiden, deelnemen en excelleren in UHF en SHF contesten. Het maakt niet uit of je een doorgewinterde wedstrijddeelnemer bent of gewoon nieuwsgierig naar dit aspect van onze hobby. De lezing biedt voor iedereen iets waardevols.

Tijdens onze afdelingsavond op vrijdag 1 december 2023 geeft Jos Disselhorst (PA3ACJ) een lezing over de Spectrum Analyzer. Er wordt uitgelegd hoe de spectrum analyzer werkt met een tracking generator en hoe het kan worden gebruikt met het programma Elsie voor het ontwerpen van filters.

Alle lezingen zijn niet alleen interessant voor de ervaren techneut, maar zeker ook voor de leden met minder technische ervaring. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het is wel belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Zoals gebruikelijk beginnen de afdelingsavonden in de Ark van Oost om 20:00 uur (ruimte 3.1). De lezingen beginnen om 20:15 uur.

N-cursus

N-cursus vanaf september weer van start

Vanaf dinsdag 5 september 2023 gaat de N-cursus weer van start die door Franc Grootjen (PA9RCF) wordt gegeven. De cursus begint om 20:00 uur en duurt tot 21:30 uur. Let op: de begintijd wijkt af van de starttijd voor de vakantie.  De cursus wordt gehouden in wijkcentrum Ark van Oost.

De cursusdata (altijd op dinsdag) en zaalnummers van de verschillende bijeenkomsten staan hierna vermeld: 5/9 (3.1), 19/9 (0.1), 17/10 (3.1), 31/10 (2.1), 21/11 (2.1), 5/12 (3.1), 19/12 (3.1). Op 3 oktober en 7 november is er dus geen cursus omdat er dan geen ruimte is in het wijkcentrum Ark van Oost.

Iedereen die zich wil voorbereiden voor het N-examen, dus ook geïnteresseerden buiten de afdeling of de Veron, kunnen zich aanmelden bij Franc Grootjen (franc@me.com). Als je voor de vakantie niet hebt deelgenomen, maar na de vakantie wel deel wil nemen dan is dat geen probleem. De kosten voor nieuwe deelnemers bedraagt 20 euro.

15 en 16 juli Veldweekend

In het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023 werden de A35 velddagen georganiseerd. De locatie in het weiland bij Frans (Pe0F) is weer goed bezocht. Verschillende amateurs hadden antennes en een tentje opgezet. Het was de bedoeling dat iedereen volledig selfsupporting was. ook was de antennemast van de HF contest groep in oprichting in gebruik met een 20-10 meter vier elements antenne. Mocht je foto’s van het evenement gemaakt hebben dan zou de redactie van de afdelingswebsite ze graag willen plaatsen.

Juli 2023

dinsdag 4 juli: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost. Laatste bijeenkomst voor de zomerstop.

vrijdag 7 juli: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen. Dit is de laatste afdelingsbijeenkomst voor de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie zijn er geen afdelingsbijeenkomsten. Bekijk deze website voor de start van de afdelingsbijeenkomsten na de zomervakantie.

zaterdag 15 en zondag 16 juli 2023:  velddagen. Meer informatie op de homepage.

Juni 2023

vrijdag 2 juni: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen.

dinsdag 6 juni: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost

vrijdag 16 juni: Vanaf 20:00 uur Afdelingsbijeenkomst wijkcentrum Ark van Oost in Nijmegen.

dinsdag 20 juni: 19:30-21:00 uur. Novice-cursus Wijkcentrum Ark van Oost

 

Excursie Teylers museum

Zaterdag 20 mei ging een groepje van tien mannen naar het het Teylers museum in Haarlem. Teylers opende zijn deuren in 1784 en is nu bekend als het oudste museum van Nederland. Hier werden kunst en wetenschap gestimuleerd en kennis gedeeld. Nadat de auto’s in de parkeergarage waren gezet was het tijd voor koffie in het restaurant van het museum. Nadat iedereen zelf als het museum had verkend kregen we een rondleiding van gids Jelle. Hij opende letterlijk deuren die voor anderen gesloten bleven. Hij liet vonken overspringen bij een replica van de elektriseermachine en we kregen toegang tot de historische bibliotheek en college zaal. Toch bijzonder om op dezelfde plek te zijn als Albert Einstein en de Nederlandse fysicus Hendrik Lorentz. De tweede helft van de middag reden we weer terug naar Nijmegen. Een mooi initiatief van Frans (Pe0F) en Rene (PD0RB).